Wednesday, November 18, 2015

Fogning

Fogar finns säker lika många som det finns snickare, kanske alla är inte lika hållbara eller estetiskaän andra. Nu skall jag dela några av mina favoriter.

Tappning

 Tappning är en mycket använd fogteknik. Den passer bra bl.a stolar, bord, pallar...
Jag använde själv tappning i första möbeln jag gjorde när jag började i skolan. Vi laga en pall av björk med detta fognings tekniken. Lätt och hållbart. Och ganska enkel att laga. Men någranhet skall man alltid ha.

Sinkning

Estetiskt min favorit fogteknik är sinkning. Speciel handgjorda sinkningar (utan maskiner) är super fina. Om man har gör det odentligt. Sinkning används ofta i sammansätning av lådor.  Det finns många olika typer av sinkning;

Öppen rak sinkning
Öppen sinkning med laxstjärt






Med hjälp av träpluggar kan man möta mängder av utmaningar vid sammanfogning av trä. Borra hål, stryk på lim, tryck i pluggarna och foga ihop!
Även kexfogen är rätt universell. Den är uppbyggd av spår och tunna, elliptiska träbitar (som kallas “kex” eller “lameller“). En lamellfräs (eller “kexmaskin“) fräser ut spår i båda arbetsstyckena. Lamellerna, som passar i spåren, håller ihop fogen. På bilden nedan ser du pluggar (nederst) och lameller (överst). Mycket lätt fogningsteknik och har andvänt mycket i snickeri här i skolan.







Fingerskarvning 


Fingerskarvning kan användas vid tillverkning av t.ex. hyllplan och bänkskivor. En fräs profilerar och kontraprofilerar “fingrar” i arbetsstyckena som sedan limmas ihop. Jag har inte användt den här fogen sjävl och tycker inte om utsendet så särskilt mycket men intressant är det nog.



Här är nu en liten del av fogar som finns. Och mina favoriter.  Hoppas ni fick något ut av det här.

1 comment:

  1. This is a really informative knowledge, Thanks for posting this informative Information. Handgjorda Träinredning och pennhållare

    ReplyDelete